dissabte, 25 d’octubre del 2008

Esllavissades a Tivissa

Les esllavissades són fenòmens associats a terrenys generalment cohesius: argiles i llims.

Una vessant constituïda per aquests tipus de materials es troba, de forma natural, en situació estable o en equilibri. Aquest fet significa que un agent extern pot arribar a inestabilitzar aquella vessant i produir un moviment el qual desembocaria en una esllavissada.
Els agents externs el quals poden provocar aquest procés inestable poden ser: pluges, terratrèmols, obres (camins, carreteres,..), arrels, cicle gel-desgel, etc..

En moment en el qual la zona estable passa a ser inestable per algun dels agents anteriorment comentats, es produeix una esllavissada.

Aquests fenòmens són identificables in situ i si s'han produït en un període raonablement curt de temps (mesos, anys), o bé de forma general i analitzant les formes del vessant o bé les imatges aèries.

En qualsevol cas les esllavissades es caracteritzen per presentar tres zones: la zona de trencament (coronació), la zona de transport i la zona de sedimentació. La zona de trencament o coronació sol presentar una forma de mitja circumferència i la qual delimita la zona posada en moviment (zona de transport) de la zona encara estable. Les zones situades immediatament per sota de la zona de trencament són la zona de transport (dipòsits caòtics de terreny) i la zona de sedimentació (el lloc on el cap de l'esllavissada para).
A la zona de Tivissa s'han detectat esllavissades les quals es troben, generalment, en les argiles del Muschelkalk Mitjà i Keuper.

En la següent imatge es pot observar una esllavissada detectada a la zona de la carretera C-44 i a l'alçada de Les Moles
Aquesta esllavissada s'activa amb pluges superiors als 30 a 40 litres i es desplaça fins a tapar part de la senyal existent.
Al llarg d'aquesta carretera s'han detectat força esllavissades les quals s'activen de forma periòdica.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hvala za intiresny Blog