dimecres, 27 de juny del 2007

Estudi riscos naturals a Tivissa (Primavera 2007)

Estudi realitzat per tal d'analitzar els riscos naturals de la zona més propera al nucli de Tivissa així com delimitar les zones afectades per aquests riscos i poder realitzar, en aquest sentit, una ordenació del territori preveient aquests possibles riscos naturals.

S'han analitzat un total de 7 tipus de riscos naturals: inundacions, esllavissades, caigudes de blocs, col·lapses, inestabilitat de vessants, risc sísmic i escorrentia urbana.

El risc d'inundacions es troba associat als barrancs de la zona del nucli: barranc de la Fotx (1 quilòmetre quadrat de conca) i barranc d'El Freginal (0.4 quilòmetres quadrats de conca). El barranc de Sant Blai - Padrells (2.1 quilòmetres quadrats de conca) també presenta punts inundables associats a les avingudes de períodes de retorn mitjans a grans.

El risc d'esllavissades es troba associat a l'aflorament de les argiles del Muschelkalk Mitjà (passeig de la Roja) i del Keuper (Padrells, Marça de dalt, Els Serverals i la carretera C-44). La majoria d'aquestes esllavissades s'activen durant episodis de pluja no massa intensos (> 40 litres).

El risc de caigudes de blocs es troba delimitat en la zona sud del nucli de Tivissa i coindicint amb els afloraments calcaris del Juràssic (La Llena, Roca de Migdia, Cabells, Sant Blai). El límit d'aquests blocs caiguts es troba proper a la zona sud del nucli (dipòsit d'aigua d'ús de boca).

El risc de col·lapses es troba associat a les argiles, sobretot, del Keuper (Marça de dalt i carretera C-44) on hi ha dipòsits de guixos els quals es dissolen amb contacte amb l'aigua superficial (pluja o escorrentia) com amb l'aigua subterrània (Les Moles).

L'inestabilitat de vessants es troba delimitada a les zones situades per sota dels vessants existents a la zona de Tivissa i sobretot en zones obagoses. Els dipòsits formats en aquests vessants són de caràcter detrític (graves i sorres) amb cohesió molt baixa o nul·la. Aquest fet implica un desplaçament del terreny en direcció al màxim gradient topogràfic fent que la vegetació i arbres de sobre vagin poc a poc deformant-se per la seva part inferior (Els Monegrets, Obaga de Maula).

El risc sísmic pot provocar diferents efectes en les estructures en funció de les característiques del terreny en el qual estan construits. En el nucli de Tivissa hi ha fins a tres tipus de terreny on se situen les vivendes: roca calcària (nucli antic), argiles (part sud del poble), sorres i graves (resta del poble). El risc més alt de patologies en les estructures es presentaria en les zones assentades de sorres i graves, mentre que el menor risc seria a la zona de la roca calcària (nucli antic).

La escorrentia urbana implica la delimitació d'uns punts on l'aigua s'acumularia de forma important i podria provocar problemes. Aquests punts són: Portal d'Avall, Empedrat i Costa de l'Era.